Beograd - Koordinacioni odbor šest sindikata "Beopetrol-Lukoila" trebalo je juče da odluči da li će započeti generalni štrajk. Radnici ove kompanije zapretili su rukovodstvu 17. aprila da će započeti štrajk ukoliko im do 20. aprila ne odgovore na deset zahteva. Pošto se sindikalcima do juče u 15 sati, kada je bio krajnji rok, niko iz rukovodstva firme nije obratio, šest sindikalnih vođa trebalo je da odluče da li će se obustavljati rad. Prema Zakonu štrajk mora da se najavi deset dana ranije pa bi tako obustava rada u Lukoil-Beopetrolu mogla da počne 3. ili 4. maja.

Zaposleni u ovoj naftnoj kompaniji traže da im se isplati zaostalih 20 odsto martovske plate, da se utvrdi odgovornost za sklapanje štetnih ugovora sa košarkaškim klubom Crvena zvezda, i drugim firmama kao što je "Dugme komerc", da im se isplati prekovremeni rad, zaostale dnevniceÖ U službi za informisanje ove kompanije kažu da će celu situaciju komentarisati kada počne obustava.

Miomir Glintić, jedan od sindikalnih vođa, ističe da radnici žele da štrajkuju i da je to jedino preostalo rešenje. "Jedan od primera loše poslovne politike je da su radnicima na pumpama postavili visoke planove za prodaju goriva. Ako ga ne ispune poslovođa se kažnjava smanjenjem plate za 15 odsto, a radnici sa pet odsto. Vozačima autocisterni dnevnice kasne i do tri meseca, a mnogim radnicima nije isplaćen prekovremeni rad", objašnjava Glintić.

Sindikalci traže da im se dostavi izveštaj o opravdanosti angažovanja drugih firmi za obavljanje radova na pumpama ali i pružanje raznih usluga. Među desetak zahteva radnika je i da ruska kompanija Lukoil, kao većinski vlasnik, počne sa otkupom akcija od manjinskih deoničara i da prilikom primanja novih radnika prednost imaju deca zaposlenih.

Izvor