Priboj - Iz najvećeg pribojskog kolektiva Fabrike automobila Vladi Srbije prosleđen je spisak sa imenima oko 350 radnika koji su se dobrovoljno izjasnili da žele da napuste svoja radna mesta uz otpremnine. Trenutno je u FAP-u zaposleno oko 1.600 radnika, a pre četiri godine preduzeće je, kao tehnološki višak, napustilo više od 1.800 radnika. Tada je bilo predviđeno da posle te faze restrukturiranja u FAP-u ostane uposleno tek 1.200 radnika, a prema jednom od projekata stručne grupe CAST, koja je ranije boravila u FAP-u, pominjala se i brojka od 800 zaposlenih.

Dobrovoljni odlazak ovih 350 radnika još uvek je pod znakom pitanja jer se ne zna kolika će biti otpremnina, s obzirom na to da je u opticaju 100 evra po godini staža, a radnici očekuju 200 evra. U FAP-u su obavešteni da je odobren program za finansiranje po 100 evra za zaposlene koji su se prijavili da uz otpremninu napuste preduzeće, dok za drugih, dodatnih 100 evra, saglasnost treba da stigne iz Vlade Srbije, ali odgovora još nema, iako su se iz FAP-a više puta obraćali tim povodom. Kako saznajemo, Ministarstvo za rad i zapošljavanje će insistirati da to bude 100 evra, a u Agenciji za privatizaciju Glasu su rekli da još nijedna u Srbiji nije dobilo 200 evra po godini staža, osim nekih javnih preduzeća.

Generalni direktor FAP-a Mirko Stojović ističe da postoje dileme da li će se na ovaj način izgubiti kvalitetni radnici, a ostati oni koji će davati manji efekat, posebno ako su ostali u preduzeću iz socijalnih razloga.

Izvor