Danas i sutra prostor ispred bivše Tvornice duhana Zagreb pretvorit će se u mali anti multikorporacijski centar.

U ponedjeljak i utorak s početkom u 20.30 sati prostor ispred Tvornice duhana Zagreb pretvara se u kino na otvorenom. U ponedjeljak se prikazuje hvaljeni dokumentarni film autorice Naomi Klein "Preuzimanje" (2004) o radnicima koji su Argentini preuzeli tvornicu i krenuli u proizvodnju, a u utorak dokumentarni film "Pristojna tvornica" (T. Balmes, 2004) o tvornici Nokie u Kini i tamosnjim uvjetima rada. U slučaju kiše projekcije ce biti premještene na dan poslije.

Izvor

Preuzimanje (A. Lewis, N. Klein, 2004, 87')

U predgrađu Buenos Airesa 30 radnika zauzima tvornicu u kojoj su radili cijeli život i iz koje su otpušteni, postavljaju vreće za spavanje i odbijaju je napustiti. Sve što žele jest pokrenuti utihnule strojeve. Dokumentarni film »Preuzimanje« Avi Lewisa, jednog od najvećih kanadskih novinara, i Naomi Klein, autorice bestellera No Logo nagrađivan je na mnogim festivalima i osim prikaza argentinskog modela preuzimanja jedne tvornice predstavlja kritiku globalizacije i doba u kojem kapital gazi ljudske živote.

Projekcija: PON 20.30 Tvornica duhana Zagreb

Pristojna tvornica (T. Balmes, 2004, 79')

U doba mondijalizacije ekonomije zapadne korporacije sve više i više sele svoju proizvodnju u države u kojima je radna snaga jeftinija. To izaziva kulturološke i moralne dileme, jer u tim državama uvjeti rada i prava radnika uvelike odudaraju od prakse zapadnih tvornica. Dokumentarni film Pristojna tvornica kao temu uzima Nokiu i uvjete rada u jednoj tvornici u Kini. Kao i Preuzimanje hvaljen od strane stručne kritike i publike diljem svijeta.

Projekcija: UTO 20.30 Tvornica duhana Zagreb

Izvor


Vezani članci:

Duhanski revolucionari odbili Bandića (20. 4. 2006)

Bombom na direktora TDR-a (19. 4. 2006)

Naša mala tvornica – Tvornica duhana Zagreb (16. 4. 2006)

Radnicima Tvornice duhana Zagreb potrebna je pomoć! (15. 4. 2006)