Vranje - U Građevinskom preduzeću „Novogradnja“ u Vranju, gde zaposleni godinu dana nisu primili platu, ogorčeni radnici u nekoliko navrata pokušali su sebi da prekrate život.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Novica Mitić izjavio je da je nekoliko radnika, zbog višemesečnih neisplaćenih zarada, najavilo da će izvršiti samoubistvo, a dvojica su to već pokušala.

- Sa krana visokog 60 metara 9. maja hteo je da okonča život naš radnik Boban Nedeljković. Posle tročasovne drame i ubeđivanja, Nedeljković je, srećom, odustao od smrtonosnog skoka i sišao sa krana. Samo osam dana kasnije, na visoku dizalicu popeo se i Hristivoje Cvetković u nameri da izvrši samoubistvo. Do tragedije, srećom, nije došlo. Morbidno je, ali istinito da pojedini radnici „Novogradnje“ pretnjama samoubistvom nastoje da skrenu pažnju javnosti na svoj egzistencijalni očaj - rekao je Mitić.

Agonija „Novogradnje“ traje desetak godina, a direktori se se menjali kao na traci. Pre dva meseca razrešen je dužnosti v.d. generalnog direktora Radoš Mrdak. Umesto njega, pobunjeni radnici ukazali su poverenje Vesni Georgiev, očekujući da ona firmu izbavi od propasti. Međutim, i direktorovanje Vesne Georgiev potrajalo je kratko. Ona je UO „Novogradnje“ podnela ostavku.

Bivši direktori Radoš Mrdak i Vesna Georgiev tvrde da opština Vranje za ranije obavljene građevinske radove u vreme Mrkonjićeve obnove Srbije „Novogradnji“ duguje 41 milion dinara. Međutim, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić tvrdi da opština „Novogradnji“ ne duguje ni „petoparac“. Iz „Novogradnje“ su najavljivali da će slučaj dospeti i do suda u Strazburu, ukoliko se ovoj građevinskoj firmi ne vrati golemi dug.

Izvor


Vezani članci

Dvadeset meseci bez plate (30. 3. 2006)