Beograd - Trojica radnika su poginula, a a trojica povređena u eksploziji koja se dogodila juče, oko 13.30 sati, u pogonu "Namenska" fabrike "Prva iskra" u Bariču, saopštio je MUP Srbije. Povređeni su prošli sa lakšim opekotinama. Kako nezvanično saznajemo, eksplodiralo je nekoliko stotina kilograma trotila, koji se proizvodi u ovoj fabrici.Prema prvim saznanjima, u trenutku eksplozije u pogonu koji je u potpunosti sravnjen sa zemljom nalazilo se dvadesetak radnika "Prve iskre".

- Sve ekipe našeg doma zdravlja izašle su na teren, a u pomoć su nam stigle i kolege iz beogradske Hitne pomoći. Svi smo ispred kapije i ne dozvoljavaju nam da uđemo u objekat, jer se, kako kažu, hladi od prve eksplozije - rekla je dr Dubravka Šaranović-Racić, direktor Doma zdravlja u Obrenovcu.

Kompletan hirurški tim je okupljen u Urgentnom centru kako bi mogao da primi prve žrtve eksplozije. U ovu ustanovu dovezeno je dvoje povređenih, ali je reč o ljudima koji su bili na dva kilometra od mesta eksplozije i koji su ranjeni staklom.

ISTORIJAT FABRIKE

Generalni direktor fabrike "Prva iskra - Namenska a. d." iz Bariča Stanoje Biočanin izjavio je da je u eksploziji srušena cela zgrada u kojoj se proizvodio eksploziv i da ima poginulih i povređenih. Ta fabrika je proizvodila plastične eksplozive po sopstvenim tehnologijama, rekao je Biočanin.

Fabrika "Prva iskra" počela je da radi 1939. godine, a od 1946. godine proizvodi eksploziv. Inače, kompanija "Prva iskra namenska"proizvodi visoko brizantne eksplozive (TNT, DNT, heksogen, oktogen, PETN kao i njihove kompozicije). Osim toga, fabrika obrađuje otpadne kiseline, proizvodi sirovine za farmaceutiku, kućnu hemiju i slično.

- Eksploziv koji se nalazio u odeljenju za proizvodnju eksploziva u fabrici u Bariču veoma je opasan. Pored TNT-a, heksagena i oksagena, u postrojenjima se proizvodio i DNT. DNT je eksploziv termohemijski veoma nestabilan koji se koristi u vojnoj industriji, a od njega se prave i barutni i privredni eksplozivi - rekao je Miloš Jovanović, stručnjak za eksplozive.

On dodaje da je i heksagen veoma opasan jer izaziva snažne eksplozije i veoma je osetljiv na mehaničke promene i promene električne energije. Lako je zapaljiv i koristi se najviše u vojnoj industriji.

- Treba voditi računa o vremenu posle eksplozije jer, kada jednom dođe do nje, vrlo je verovatno da će se dogoditi još niz manjih, ali dovoljno opasnih posteksplozija - upozorio Jovanović.


MINISTARSTVO ODBRANE ĆUTI

Iako je Ministarstvo odbrane najavilo da će tokom jučerašnjeg dana izdati zvanično saopštenje o nesreći u Bariču, do zaključenja ovog broja niko iz ovog ministarstva nije se zvanično oglasio. I pored nastojanja da dođemo do zvaničnih informacija iz Ministarstva odbrane, na njihove telefone niko se nije javljao.


POVREĐENE DVE MEDICINSKE SESTRE

U žurbi da što pre stignu do fabrike "Prva Iskra"u Bariču, kola Hitne pomoći sudarila su se sa drugim kolima koja su išla prema Beogradu. U toj nesreći povređene su dve medicinske sestre. One su zbrinute u Urgentnom centru, gde su im imobilisane ruke i noge.


Prema svedočenju očevidaca, u pogonu su se začule dve eksplozije, a samo nekoliko minuta posle toga, pojavio se vojni helikopter iznad Fabrike. Na lice mesta stiglo je više desetina vozila hitne pomoći koja su bila mobilisana iz Beograda i okolnih naselja. Jake policijske snage blokirale su sve prilaze Bariču, kao i samoj fabrici. Škole u ovom naselju, neposredno posle eksplozije, bile su zatvorene, a deca puštena kućama, pošto se sumnjalo da može doći do još eksplozija.

Na licu mesta ubrzo su se pojavili ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović, ministar odbrane Zoran Stanković, gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, kao i nadležne službe Policije, Vojske i Republičkog zavoda za zaštitu životne sredine.

- Situacija je pod kontrolom, teren se još raščišćava, ali ono što znamo to je da je deo gde se dogodila eksplozija sravnjen sa zemljom. Mobilne ekipe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja su na terenu i nema opasnosti od izlivanja hemijskih materija, kao i od novih eksplozija. Za nas je, takođe, važno i to što nije ugroženo snabdevanje vodom. Naime, na fabrici vode koja se nalazi u blizini polomljena su samo stakla, ali ona nesmetano funkcioniše - rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda i dodao da će Grad zajedno sa Opštinom Obrenovac finansirati popravke na Fabrici vode.

Vatrogasci su ugasili požar u pogonu posle sat, a ubrzo su stigle i kontradiverzione ekipe da bi sprečile moguću novu eksploziju.
- Začule su se dve eksplozije i iznad fabrike se pojavio visok stub dima. Od siline eksplozije, na mojoj kući su razvaljeni prozori - kazao je jedan od očevidaca, čija se kuća nalazi na nekoliko stotina metara od fabrike.

Posle eksplozije nastala je panika i strah od nove, jer se na zalihama nalazilo još 20 tona eksploziva heksogena, a o jačini eksplozije najbolje svedoče podaci da su na svim kućama udaljenim 150 metara od fabrike popucala sva stakla, dok se detonacija čula i u centru Beograda.
Očevici tvrde da je pogon potpuno razrušen, a ne zna se da li je još neko od radnika ostao pod ruševinama. U ovom preduzeću je zaposleno 130 radnika. Prema rečima zaposlenih u ovoj Fabrici, ovo nije prva nesreća koja se desila u "Prvoj iskri". Dva radnika su poginula u sličnoj eksploziji koja se dogodila 1996. godine, a prema svedočenju meštana, u eksploziji iz 1952. godine bile su porušene i obližnje kuće.

Na mesto eksplozije ubrzo su stigli inspektori Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine Srbije i eko-toksikološka ekipa Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Beograda i ostaće na terenu koliko bude potrebno.
Zamenik gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Elizabeta Paunović izjavila je da je u pitanju fizička eksplozija i da nema opasnosti od izlivanja opasnih materija. NJene reči potvrdio je sa lica mesta opštinski menadžer Tomislav Jeremić.

- Ekipe Zavoda za zaštitu životne sredine konstatovale su da nije došlo do izlivanja opasnih materija i da nema opasnosti od zagađenja životne sredine - izjavio je Jeremić, dodavši da je na fabrici vode, koja se nalazi na 400 metara udaljenosti od "Prve iskre", došlo do pucanja cevi i prozora, ali da je fabrika nastavila da radi.
Uviđaj o eksploziji u trenutku završetka ovog izdanja Glasa bio je još u toku.

Izvor


Vezani članci

Velika eksplozija u "Prvoj iskri" (29. 5. 2006)