Požarevac - Lekari u Opštoj bolnici u Požarevcu za danas najavili početak štrajka.

Štrajk je najavljen uprkos činjenici da je direktor te bolnice Miodrag Ilić izjavio da će oni koji štrajkuju dobiti otkaz. Kako za B92 javlja Radoslavka Despotović, u bolnici su, u vezi sa štrajkom lekara, farmaceuta i biohemičara, aktuelne dve verzije.

Tako Štrajkački odbor tvrdi da je štrajk počeo jutros u 8.00, a Miodrag Ilić kaže da štrajka nema i da bolnica radi po redovnom režimu. Štrajkački odbor je saopštio da je jutros stupio u štrajk poštujući minimum procesa rada, a članovi Odbora kažu da je oko 20 lekara tokom vikenda odustalo od štrajka pod pritiscima direktora i pretnji da će im biti uručeni otkazi. U Štrajkačkom odboru tvrde da im se tokom vikenda i jutros priključilo još najmanje 20 lekara, a štrajkači tvrde da je u štrajku više od polovine broja lekara, farmaceuta i biohemičara zaposlenih u bolnici, koliko im je potrebno da bi štrajk bio smatran legalnim.

Miodrag Ilić štrajk smatra nelegalnim i kaže da štrajka nema, već da Bolnica radi po redovnom režimu, a da će svi koji odluče da štrajkuju biti sankcionisani shodno zakonu. Ilić je najavio otkaze onima koji se na štrajk ipak odluče.

Lekari u štrajku najavljuju da će Upravnom odboru danas posle podnepreneti informacije vezane za štrajk, dodajući da imaju najavu podrske Srpskog lekarskog društva. Lekari zahtevaju smenu kompletnog rukovodstva, uključujući Ilića, smatrajući poslovanje direktora i njegovih saradnika štetnim po ustanovu i suprotnim zakonu. Lekari zahtevaju vraćanje režima dežurstava koji predviđa pripravnost i pasivna dežurstva na svim odeljenjima na kojima je pripravnost ukinuta pre oko pola godine, podsećajući na slučaj dečaka koji se ugušio u sanitetskom vozilu, pre oko mesec dana, na putu od Požarevca ka Beogradu, a da u sanitetu nije bilo dežurnog lekara-anesteziologa. Posle tog incidenta, vraćeni su pasivno dežurstvo i pripravnost na Odeljenju anestezije, ali ne i na drugim odeljenjima. Sem socijalnih zahteva, vezanih za isplaćivanje zarada, lekari upozoravaju na štetnost odluke da pripravnosti ne bude.

Izvor


Vezani članci

Štrajk u bolnici u Požarevcu (9. 6. 2006)

Lekari počeli da štrajkuju (7. 6. 2006)