Kragujevac - Izgubila sam prst. Nadam da ću se oporaviti i vratiti na posao jer izdržavam celu porodicu - kaže radnica Dobrinka Marković, radnica Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, koja je prekjuče ujutro teško povređena u eksploziji bombe.

Dobrinki je u bolnici amputiran kažiprst leve ruke i smeštena je na Odeljenje plastične hirurgije Kliničkog centra u Kragujevcu. Čekaju je i dalje rekonstruktivne operacije šake. Povređeno joj je i oko, u koje je uleteo špon prilikom slučajne eksplozije.

Njene koleginice Dragojla Radević, Rada Taricić i Radoslava Mirosaljević prilikom eksplozije detonatora ručne bombe lakše su povređene i puštene na kućni oporavak posle ukazane pomoći.

Dejan Vulović, lekar povređene radnice, rekao je da kod nje nije evidentirano oštećenje vida. On je dodao da će narednih dana biti urađena i operacija leve šake.

Četiri radnice povređene su prilikom kompletiranja upaljača za ručnu bombu M-75, kada je došlo do eksplozije kapisle jednog upaljača.

- Bila sam u boksu sa još tri koleginice. Zajedno smo radile na toj bombi. Sreća u nesreći da detonator nije bio u bombi i blizu glavnog eksploziva jer u tom slučaju verovatno ne bismo preživele - opisuje dramu koja se dogodila u fabričkom pogonu.

Ona kaže da je rad s bombama njihov svakodnevni posao.

- Imam dva sina. Stariji radi u Remontnom zavodu, kao i ja, dok je mlađi student medicine. Muž mi je umro pre četiri godine - priča povređena radnica.

Nesreća se dogodila u jednom od pogona u kojima se remontuju eksplozivna sredstva. U trenutku kada je Dobrinka Marković držala u ruci detonator ručne bombe M-75, on je eksplodirao. Njenim koleginicama su u eksploziji povređene oči.

Sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća ispitaće specijalna komisija Ministarstva odbrane. U istom zavodu koji remontuje oružje je prošle godine teško povređen jedan radnik dok je na poligonu „fugasa“ radio na uništavanju mina.

Prema rečima pirotehničara Vojske Srbije, eksplozivna supstanca koja se koristi za punjenje upaljača bombe M-75 znatno je osetljivija od običnog eksploziva koji se nalazi u bombi.

- Količina supstance je mala, ali detonacija ima veliku snagu.

Uzrok eksplozija je aktiviranje upaljača pri demontiranju bombe. Do toga može da dođe zbog nepažljivog rukovanja, fizičkog oštećenja upaljača ili dejstvom neke nepredviđene hemijske supstance na ovaj deo bombe. Upaljač može da eksplodira i usled pucanja inicijalne kapisle - kaže naš sagovornik.

Direktor Tehničko-remontnog zavoda „Kragujevac“ Jugoslav Radulović formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do povređivanja četiri radnice prilikom kompletiranja upaljača za ručnu bombu M-75.

Izvor


Vezani članci

U eksploziji bombe povređene četiri radnice (30. 9. 2006)