Više od 5.000 kragujevačkih metalskih radnika juče je napustilo fabrike i krenulo u ulične proteste tražeći od Vlade Srbije da hitno počne da rešava probleme privrede u centru Šumadije. Okupljeni pred zgradom gradske uprave, oni su poručili da će zbog opasnosti da do kraja ove godine 11.000 radnika Kragujevca ostane bez posla, ukoliko država hitno nešto ne učini, za deset dana doći u Beograd i tražiti smenu vlasti.

U dugim kolonama gradom su juče, sa zastavama i transparentima, protestovali radnici „Zastava automobila“, fabrike kamiona, „Zastava oružja“, „Kovačnice“, „21. oktobra“, „Filipa Kljajića“, „Hortikulture“, beogradskog „21. maja“ i „Zastavinih“ pogona u Somboru i Raškoj.

Kako je rekao predsednik sindikata fabrike automobila Zoran Mihajlović, radnici Kragujevca deset meseci čekaju da Vlada ispuni svoja obećanja - ulaganje 15 miliona evra za kupovinu moderne opreme fabrici automobila kako bi počela proizvodnja domaćeg „punta“ u „Zastavi“ i 78 miliona dinara za „Namensku“ kako se ne bi ugrozila proizvodnja za američki „Remington“.

- Tražimo da cela Vlada hitno dođe u Kragujevac i počne da rešava probleme privrede. Sve što znaju jeste da otpuštaju radnike, umesto da pokreću proizvodnju i otvaraju nova radna mesta - rekao je Zoran Mihajlović.

Predsednik sindikata „Oružara“ Jugoslav Ristić poručio je da će vlast u Beogradu „osetiti šta je to teški metal“ jer mu je na prekjučerašnjem sastanku sa ministrima odbrane, privrede i finansija rečeno da iz „Zastava oružja“ treba da se otpusti 800 radnika. Isti broj zaposlenih višak je i u fabrici kamiona. On je naglasio da „oružari neće pristati na otpuštanja zaposlenih“ i da će „takvom rešenju pružiti svaki mogući otpor“.

Izvor

Vezani članci

Radnici "Zastave"ponovo na ulicama (24. 2. 2006)

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)