Vranje - Pored dvojice radnika „Novogradnje“ iz Vranja Bobana Nedeljkovića (37) i Hristivoja Cvetkovića (54), koji su pre nekoliko dana pokušali da sebi oduzmu život, juče su istu odluku na konferenciji za štampu saopštile i njihove kolege Dragan Stošić (39) i Milovan Tončić (58). Razlog je 18 neisplaćenih zarada, bezizlazna egzistencijalna situacija i haotično stanje u firmi.

Vozač Dragan Stošić, koji je u „Novogradnji“ proveo dve decenije i izdržava nezaposlenu spurugu, tri sina i kćerku, rekao je novinarima da će od međunarodne zajednice da traži azil i da se iseli iz Srbije. Ukoliko u tome ne uspe, zapretio je da će da pobije članove porodice, a potom i sebe.

- Sa suprugom i i četvoro dece živim u jednoj sobi u baraci, gde žive i pacovi. Gladujemo jer od 2004. godine od firme nisam dobio ni dinara. Obraćao sam se mnogima za pomoć, ali uzalud. Mnogi imaju kuću i stan izdaju pod kiriju, a mi smo u baraci. Neki ljudi u poslednje vreme mi maltretiraju porodicu, a pre neki dan dobio sam batine jer nisam vratio dug. Zatražiću azil, da se odselim iz Srbije. Neću više da budem Srbin. Hoću da postanem Turčin, Arapin. Svaki dan odem u firmu, pošteno radim, a plate nema. Pa, za koju državu čuvam tri vojnika: Danijela, Ivana i Dalibora. Verovatno ću pobiti ženu, decu i sebe, da se više ne mučimo - priča Stošić.

Pre nekoliko dana Stošić je lekovima pokušao da se otruje, ali je u poslednjem trenutku spasen.

Dno životnog standarda dotakao je i zidar Hristivoje Cvetković, koji u „Novogradnji“ radi 29 godina. Oboleo je i kao invalid rada i sada je čuvar na gradilištu. On je nedavno dva dana bio na kranu, čak je spavao u kabini dizalice, ali je, srećom, odustao od smrtonosnog skoka.

- Ne odustajem od samoubistva. Sa nezaposlenom suprugom i kćerkom živim u stanu od 38 kvadrata. Mukotrpno sam godinama obavljao posao zidara i tesara, a sada sam došao u situaciju da mi porodica gladuje. Oboleo sam i para nemam ne samo za hleb, već i za lekove. Ugrožena su mi ljudska prava i ovakav život zaista je besmislen. Obijao sam mnoge pragove i tražio pomoć, ali od toga nisam imao vajde. Šta vredi što sam radio u Iranu, Rusiji, Libiji, kada sada gladujem, a zbog neisplaćenih plata ugrožavam porodicu. Ovo je život nedostojan čoveka - kaže Cvetković.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ u „Novogradnji“ Novica Mitić obavestio je novinare da je saznanje o pokušaju samoubistva dvojice radnika i pretnji još nekoliko zaposlenih da će da dignu ruku na sebe uznemirilo javnost u Vranju.

On smatra da u „Novogradnji“ vlada haotično stanje, da su radnici u bezizlaznom materijalnom položaju zbog toga što u poslednjih desetak godina ovu firmu niko nije pokušao da zaštiti. Mitić je podsetio i na to da lokalna samouprava duguje ovoj posrnuloj firmi 41 milion dinara, ali da odbija da vrati dug.Vezani članci

Dramatično u vranjskoj „Novogradnji“, radnici prete samoubistvom (23. 5. 2006)

Dvadeset meseci bez plate (30. 3. 2006)