Tela trojice tragično nastradalih radnika u eksploziji u „Prvoj iskri“ u Bariču još nisu pronađena. Kako „Blic“ saznaje od izvora bliskog istrazi postoji osnovana sumnja da je u ruševinama fabrike ostalo još neaktiviranog eksploziva što usporava i otežava traganje za telima.

Do eksplozije u namenskom delu fabrike došlo je zbog aktiviranja visokoosetljivog brizantnog eksploziva - pentrita. Kako je za „Blic“ rekao izvor blizak istrazi, do aktiviranja pentrita došlo je u fazi pranja eksploziva, a ne u vreme njegove sinteze sa nekim drugim opasnim sastojkom. Kako sada stvari stoje, sredstva lične zaštite su u fabrici propisana kako treba, ali se još uvek ne zna da li je, i do kakvog propusta došlo u radnom procesu. U istrazi učestvuje inspekcija MUP-a i inspekcija rada.

Juče su radnici namenskog dela „Prve iskre“ u sedam časova regularno došli na posao. Iz civilnog dela fabrike posmatrali su svoje pogone sravnjene sa zemljom. Radni dan proveli su u krugu fabrike. Priču o „nestajanju fabrike“ u kojoj su neki od njih proveli ceo radni vek, prekida žal za nastradalim kolegama.

- Nije nam prvi put. Svako jutro kada uđem na posao znam da, bukvalno, stavljam glavu u torbu. Svaki put kada se dogodi nesreća nikada ne dobijemo odgovor kako je došlo do toga. A to boli - kaže jedan od radnika namenske „Prve iskre“ u Bariču.

Izvor


Vezani članci

Eksplozija trotila u pogonu "Namenska" fabrike "Prva iskra" u Bariču (30. 5. 2006)

Velika eksplozija u "Prvoj iskri" (29. 5. 2006)