Kragujevac - Ako Vlada Srbije ne dođe u Kragujevac, radnici najvećih kragujevačkih fabrika kreću za Beograd da ministrima pokažu svoje proizvode - kamione, automobile i oružje! Ovo je s jučerašnjeg protesta pred Skupštinom grada poručilo sedam hiljada nezadovoljnih radnika.

- Vlada će osetiti šta je teški metal ako ne ispuni ono što je obećala. To mi njima obećavamo! - poručio je s jučerašnjeg mitinga Jugoslav Ristić, sindikalni lider oružara.

Osim radnika tri najveće kragujevačke fabrike, "Automobili", "Kamioni" i "Oružje", na platou ispred Skupštine grada juče su se okupili i zaposleni u fabrici lanaca "Filip Kljajić", "21. oktobar", brojnih "Zastavinih" preduzeća, a podršku su dale i kolege iz fabrika "25. maj" iz Rakovice, Specijalnih vozila u Somboru, "Zastavine" fabrike auto-delova iz Raške i mnogi drugi.

- Tražimo samo ono što su nam obećali, kredite i subvencije za "Kamione" i "Namensku" i 15 miliona evra za modernizaciju pogona u Fabrici automobila za sklapanje "punta" - kažu nezadovoljni radnici "Zastave".

- Dosta je bilo laži! Dajemo im rok od deset dana da ispune naše zahteve. Jer, ako nastave sa svojom politikom, do kraja godine 11.000 ljudi ostaće bez posla - rekao je Zoran Mihajlović, prvi čovek Sindikata Fabrike automobila pozivajući radnike na jedinstvo.

Štrajkačima se juče obratio i Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, pošto ga je prethodno sedam hiljada duša pošteno izviždalo. Stevanović je pokušao da spusti loptu rekavši da je Vlada delimično ispunila obaveze prema kragujevačkim fabrikama i poručio radnicima da imaju strpljenja, jer je i grad uz njih.

Izvor


Nove informacije: (11.3.)
Vlada u četvrtak zaseda u Kragujevcu

Kragujevac - Ministri Vlade Srbije, na čelu sa premijerom, prema nezvaničnim informacijama, posetiće Kragujevac narednog četvrtka. Kako je četvrtak dan kad se održavaju sednice Vlade Srbije, osnovano se pretpostavlja da će sledeće zasedanje kabineta Vojislava Koštunice biti održano u Kragujevcu i da će se na njemu raspravljati o trenutnoj situaciji u kompletnoj ovdašnjoj privredi i o finansijskoj podršci države Zastavinim fabrikama za proizvodnju automobila, kamiona i oružja. Oko 7.000 radnika kragujevačkih fabrika okupilo se prošlog utorka ispred Skupštine grada, zahtevajući od Vlade da ispuni obećanja data najvećim fabrikama Zastave i ostaloj ovdašnjoj privredi. Na kraju tog skupa Vladi je poslata poruka da hitno dođe u Kragujevac, i da će, u suprotnom, radnici otići u Beograd.

Izvor

Vezani članci

Kragujevački metalci prete da će srušiti Vladu (8. 3. 2006)

Radnici "Zastave"ponovo na ulicama (24. 2. 2006)

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)