Beograd - Početak nove akademske godine obeležiće protesti studenata Filozofskog i Fakulteta organizacionih nauka. Nezadovoljni akademci Filozofskog fakulteta u Beogradu juče su organizovali protestnu žurku zahtevajući od Uprave fakulteta da smanji školarine sa 86.000 na 35.000 dinara, a da administrativni troškovi na fakultetu pojeftine za 50 odsto.

Na početku protesta okupilo se oko pedesetak studenata, a kako je vreme odmicalo, povećavao se i broj akademaca. Nikola Pavlović, jedan od organizatora protesta, kaže da studenti traže smanjenje školarine sa četiri prosečne na četiri minimalne plate u Srbiji.

- Imali smo u utorak pregovore sa Upravom fakulteta, koja je podržala naše zahteve, ali nije u stanju da ih ispuni. Moramo se organizovati na nivou univerziteta, uključiti studente ostalih fakulteta i onda zahtevati smanjenje školarine. Ukoliko se ne organizujemo, školarina će sledeće godine koštati i više od 100.000 dinara, a na budžet će biti upisan manji broj studenata - objasnio je Pavlović.

Prijava ispita na Filozofskom fakultetu košta 100 dinara, a ako student ispit polaže treći put, onda mora izdvojiti 500 dinara. Dobijanje uverenja o redovnom studiranju košta 400 dinara. Iste zahteve studenti Filozofskog fakulteta imali su i pred početak prošle akademske godine, ali ni tada visina školarine nije smanjena.

Aranđelo Bojović, student prodekan, kaže da ovaj protest govori o tome da studenti nisu zadovoljni pregovorima sa Upravom.
- Dekan misli da bi smanjenje školarina ugrozilo nastavu i reformu koja je započeta. Uprava smatra da bi visina školarine trebalo da bude i veća jer ne pokriva sve troškove studiranja - objasnio je Bojović.

Studenti Fakulteta organizacionih nauka najavili su danas u 12 sati protest ispred fakulteta jer će više od 150 akademaca koji su položili ispit iz predmeta Pravni osnovi informacionih sistema morati ponovo da polažu ispit.
- Profesorka Mirjana Drakulić nam je svima upisala ocene u indeks, a sada, očito nezadovoljna velikom prolaznošću, traži da se ispit poništi, da ponovo polažemo i da nas dodatno ispituje. Ovo je u suprotnosti sa svim aktima fakulteta i s pravnom sigurnošću studenata.

- Da li to znači da će ubuduće svi profesori, kada se sete da im ispit nije bio po volji, tražiti da se on ponovo polaže? Profesorka Drakulić je poznata po tome što svakog studenta ispituje više od sat vremena, a ispiti se nekad završe u ranim jutarnjim satima - kažu studenti.

S profesorkom Mirjanom Drakulić nismo uspeli juče da stupimo u kontakt, a na fakultetu su nam rekli da studenti moraju polagati dopunski deo ispita.
- Ovaj ispit se polaže usmeno. Studeni su ga polagali na računarima i došlo je do neregularnosti u toku izvođenja ispita, ali ne mogu da vam kažem kojih. Normalno je da nekim studentima bude upisana ocena u indeks, ali će oni ipak biti pitani dodatno - rečeno nam je u kabinetu profesorke Drakulić.

Izvor

img/wiki_up//20061013-Glas_javnosti.jpgVezani članci

Studije privilegija bogatih (13. 10. 2006)

Studenti Filozofskog traže niže školarine (13. 10. 2006)

Protestna žurka studenata (13. 10. 2006)

Filozofski fakultet - Zahtevi predati dekanu (7. oktobar 2006)

Studenti Filozofskog predali zahteve upravi fakulteta (5. 10. 2006)

Na Filozofskom počeo studentski protest (5. 10. 2006)

Traže jeftinije studiranje (5. 10. 2006)

Peticija protiv školarina (2. 10. 2006)

Dole školarine (2. 10. 2006)

Nastavak akcije "Dole školarine!" (6. 7. 2006)

Kako je protekla akcija "Dole školarine!" (23. 6. 2006)


Galerije slika

Akcija "Dole školarine!" (23. 6. 2006)


Linkovi

Sindikat obrazovanja ASI

Arhiva prodagandnog materijala sindikata obrazovanja ASI