Kragujevac - Predstavnici najvećih sindikalnih organizacija "Zastave" ponovo su zatražili od vlade da izađe iz Beograda i zaseda u Kragujevcu. Ukoliko se to ne dogodi, sindikalci najavljuju radikalnije korake pod kojim podrazumevaju i proteste.

- Imali smo razumevanja za sve probleme u kojima se proteklih meseci vlada našla. I kad je reč o pregovorima o budućnosti Kosova, i kad su krenula klizišta i poplave, i kad je vlada bila suočena sa opstankom. Međutim, ukoliko se ovako nastavi, metalskom kompleksu u Kragujevcu i Srbiji preti kolaps, a samo u Kragujevcu do kraja godine bez posla može da ostane 11.000 radnika, kaže Zoran Mihajlović, predsednik sindikata "Automobila".

Na ocenu, da je već postalo uobičajeno da Vlada Srbije da obećanja kad god "Zastavini" radnici izađu na ulicu i zaprete dolaskom u Beograd, Mihajlović kaže da više nema vremena za kalkulisanje i da otvoreno treba reći da je generalni sekretar Dejan Mihajlov prevario i sindikalce i gradonačelnika Kragujevca.

- Vlada je ta koja je Kragujevac proglasila devastiranim područjem. Davanje subvencija i kupovina socijalnog mira samo odlaže rešavanje problema. U Kragujevcu nema novih investicija, nema otvaranja novih radnih mesta, a nije izvršeno ni ono što je obećano. Mi smo u "Automobilima" dobili oko milion evra za Karoseriju, ali nam tek predstoji preuzimanje tehnologije od "Fijata". Za to je bilo predviđeno 15 miliona evra, kaže Mihajlović i dodaje da vlada mora doći i na licu mesta se uveriti da metalski kompleks u gradu postoji, da postoje radnici i da nešto hitno mora da uradi kako ne bi došlo do težih posledica. Pismo vladi sa zahtevom da zaseda u Kragujevcu uputili su i čelni ljudi Sindikata metalaca.

Izvor


Vezani članci

Osetiće šta je teški metal... (9. 3. 2006)

Kragujevački metalci prete da će srušiti Vladu (8. 3. 2006)

Radnici "Zastave"ponovo na ulicama (24. 2. 2006)

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)