Kragujevac - Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i sindikalni vođa radnika Zastavine Fabrike automobila Zoran Mihajlović obratili su se pismom ministru privrede Predragu Bubalu i zatražili da Vlada Srbije rešava probleme metalskog kompleksa. Zatražili su od Vlade da ispuni obećanje i održi sednicu u Kragujevcu. Zatraženo je, takođe, da Bubalo i ministri Mlađan Dinkić i Slobodan Lalović prisustvuju predstojećem skupu Sindikata metalaca Srbije koji će biti održan u Kragujevcu, a jedna od tema biće i problemi metalskog kompleksa.

- Evidentno je da je privreda suočena sa velikim nedaćama a metalski kompleks je u gotovo beznadežnom položaju. Privatizacija društvenih firmi u Kragujevcu i centralnoj Srbiji nikako se ne može nazvati uspešnom. Uprkos tome, Vlada Srbije ne nudi nikakva rešenja, niti stvara ambijent za privredni oporavak - kaže za Danas Mihajlović.

On ističe da Ministarstvo privrede umesto konkretnih rešenja za izlazak iz agonije najavljuje nova otpuštanja radnika u Zastava Kamionima, Fabrici automobila, Zastava Oružju i još nekim firmama.

- Tender za privatizaciju Kamiona nije uspeo jer niko nije otkupio tendersku dokumentaciju te fabrike, a Ministarstvo privrede sada traži da se, uz otpremnine od po 100 evra po godini staža, otpusti još 900, od ukupno 1.500 zaposlenih u tom preduzeću. Od poslovodstva Zastava Oružuja traži se da otpusti još nekoliko stotina radnika. Istovremeno, sindikatu u Fabrici automobila poručujemo da počne da pravi novi socijalni program za zbrinjavanje novog broja prekobrojnih - naglašava Mihajlović.

On podseća da se na evidenciji društva Zastave zapošljavanje i obrazovanje (330) nalazi čak 5.000 Zastavinih radnika i dodaje da situacija u Industriji Filip Kljajić nagoveštava nova otpuštanja. Ukoliko status 330 ne bude rešen i ukoliko uslede nova otpuštanja u Zastavinim fabrikama i Filipu Kljajiću, krajem 2006. na ulici bi moglo da se nađe još oko 10.000 radnika.
- Zbog takve situacije mi se pripremamo za ulične proteste. Zastavini i radnici još nekih kragujevačkih fabrika na ulicu će izaći oko 9. maja. Tada ćemo održati prvi protest pred kragujevačkom gradskom skupštinom. Odmah potom, sa radnicima iz Jagodine, Kruševca, Trstenika i još nekih gradova centralne Srbije organizovaćemo blokade autoputa Beograd-Niš. Ako i to ne da rezultate, krenućemo sredinom maja za Beograd - upozorava Mihajlović.

Izvor

Vezani članci

Kragujevčani ostaju bez posla (28. 4. 2006)

Zastavini sindikalci ljuti na vladu i opet prete protestima (21. 4. 2006)

Osetiće šta je teški metal... (9. 3. 2006)

Kragujevački metalci prete da će srušiti Vladu (8. 3. 2006)

Radnici "Zastave"ponovo na ulicama (24. 2. 2006)

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)