Kragujevac - Bivši radnici "Zastave", njih oko hiljadu, juče su provalili ogradu fabrike i ušli u krug, zahtevajući hitnu isplatu dugova.Uz povike "Gladni smo!" radnici su najpre pokušali da probiju kapiju na glavnom ulazu, lomeći rampu i polivajući radnike obezbeđenja hladnom vodom, ali ih ono u tome sprečilo, pojačano kordonom policije, koja je brzo stigla na lice mesta. Ogorčeni štrajkači pronašli su rupu na ogradi pedesetak metara dalje, polomili gvozdenu konstrukciju, skinuli platno i ušli unutra.

Bivši radnici i penzioneri zahtevaju da im rukovodstvo isplati razlike u zaradama od 1997. do 2001. godine, kada su bili na takozvanim plaćenim odsustvima. "Zastava" u proseku duguje svakom radniku oko 150 000 dinara bez kamata, a to je potvrdio i Sud. Rukovodstvo "Zastave" odbilo je da plati radnicima neizmirene dugove i uložilo žalbu na takvu odluku.

Radiša Pavlović, vođa "Radničkog otpora" koji stoji iza ove akcije, kaže da "Zastava" u ovom trenutku, radnicima duguje više od dve milijarde dinara. - Oni žive od naših para, država im svakog meseca obezbeđuje subvencije, a ponašaju se kao da daju iz svog džepa - jer u njihove džepove sve i ide - kaže Pavlović.

"Radnički otpor" zbog neisplaćenih delova zarada do sada je organizovao 242 mitinga, tražeći ispunjenje radničkih, Zakonom zagarantovanih prava. Tokom dugogodišnjih protesta, svašta se događalo, a pre par godina obezbeđenje kragujevačkog giganta pustilo je pse na nezadovoljne radnike.

Na mitingu koji je održan na platou Upravne zgrade posle proboja radnika zatražena je smena kompletnog rukovodstva i hitna isplata dugova. Radnici su jednoglasno poručili da neće odustati dok ne dobiju svoje pare.

Izvor


Vezani članci

Zastavini sindikalci ljuti na vladu i opet prete protestima (21. 4. 2006)

Osetiće šta je teški metal... (9. 3. 2006)

Kragujevački metalci prete da će srušiti Vladu (8. 3. 2006)

Radnici "Zastave"ponovo na ulicama (24. 2. 2006)

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)