Užice - Svi autobusi užičke "Rakete" na gradskim i prigradskim linijama u Užicu i još šest opština Zlatiborskog okruga zaustavljeni su juče u podne, a nešto kasnije stali su i autobusi ovog prevoznika na međugradskim linijama. Odluku o generalnom štrajku doneo je Štrajkački odbor ovog preduzeća posle višemesečne agonije u kojoj se firma nalazi, a bez javnog prevoza sem Užica ostali su i Čajetina, Nova Varoš, Požega, Kosjerić, Arilje i Bajina Bašta. Već petnaestak minuta posle početka generalnog štrajka, na izlazu iz Užica prema Zlatiboru i Novoj Varoši, na magistralnom putu bilo je više desetina putnika koji su stopirali ili čekali autobuse drugih prevoznika. Pravi kolaps u Užicu ali i u ostalim gradovima nastupiće tek po podne, kada će stotine i stotine, hiljade đaka i radnika ostati bez prevoza do okolnih sela i gradova. Odlukom štrajkača, juče u podne blokiran je ulaz u užičku autobusku stanicu pa autobusi drugih prevoznika na međugradskim linijama putnike primaju na raskrsnici ispred stanice, ili direktno na magistrali.


Na najvišem nivou

Juče po podne, grupa radnika "Rakete" krenula je u Beograd, gde će razgovarati sa Draganom Đilasom, predsednikom Narodne kancelarije. Radnici će pokušati da se vide i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, od koga će tražiti da pomogne da se ugovor sa sadašnjim vlasnikom Milošom Radenkovićem, koga radnici optužuju sa kolaps firme, što pre raskine.

- Pokušaćemo da se sastanemo i sa predstavnicima Vlade Srbije. Ako od nadležnih ministarstava ne dobijemo garancije da će problem hitno biti rešen, ujutru će svi radnici "Rakete" sesti u dvadeset ili trideset autobusa i krenućemo u Beograd, pred zgradu vlade - rekao je juče pred polazak u Beograd, Srđan Milanović, član Štrajkačkog odbora.


Džaba pregovarali

On je juče na zboru u Krčagovu obavestio kolege iz preduzeća da su proteklih dana u Beogradu vođeni pregovori između većinskog vlasnika "Rakete" Miloša Radenkovića i predstavnika nemačko-izraelske firme "Dejli menadžment - MCT" o preuzimanju većinskog paketa akcija od Radenkovića, ali da su ti razgovori propali. U ove pregovore radnici "Rakete" polagali su velike nade pa je i jučerašnje razočarenje posle informacija da Nemci nisu preuzeli firmu bilo veliko.

- Prema informacijama koje smo dobili iz nemačko izraelske firme, Radenkoviću je ponuđeno da mu se isplati sve što je do sada uložio u "Raketu", odnosno oko 1,5 miliona evra, plus kamate za poslednje tri godine, kao i da strani partneri preuzmu dugove koje je on napravio. Kad su već bili na pragu dogovora, Radenković je izašao sa zahtevom da mu se za većinski paket akcija isplati - 9,8 miliona evra. Druga strana to, naravno, nije prihvatila i razgovori su prekinuti. Imamo i informaciju da je Radenković jutros trčao u Beograd na aerodrom da zaustavi delegaciju iz nemačko - izraelske firme i da je avion otkazan, da su pregovori nastavljeni, ali, to nas ne interesuje, mi smo na ovaj korak prinuđeni - rekao je juče Milanović.


Razumemo građane

On je dodao da zaposleni u "Raketi" imaju razumevanja za nevolje sa kojima će se suočiti građani zbog zaustavljanja autobusa, ali da su u "Raketi" na ovaj korak prinuđeni.

- Ne možemo predvideti ni reakcije zaposlenih ako se u gradu pojavi neki drugi prevoznik sa svojim autobusima. Nisu zaposleni krivi za ovo što se dešava sa "Raketom" i ne mogu mirno gledati kako oni i njihove porodice ostaju bez hleba - kaže Milanović i dodaje da su svi zaposleni u "Raketi" spremni da ovoga puta idu do kraja, odnosno do raskida ugovora o kupopordaji sa Radenkovićem.

Izvor


Vezani članci

Gazda krčmi „Raketu“ (4. 5. 2006)

Radnici užičke „Rakete“ blokirali put do Zlatibora (30. 4. 2006)

Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid (30. 4. 2006)

Užička „Raketa“: direktor u apsu, radnici u štrajku (19. 4. 2006)

Štrajk radnika užičke „Rakete“ (1. 4. 2006)