Beograd - Početak ovogodišnje građevinske sezone juče je simbolično obeležen i otvaranjem Međunarodnog sajma građevinarstva, na kojem se okupilo preko 1.000 izlagača iz 32 zemlje Evrope, Azije i Amerike. Govoreći o budućnosti ove privredne grane, koja se već godinama bori sa mnogobrojnim problemima, od čestih pogibija neimara do rada "na crno", ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ocenio je da će "biti mnogo investicija u građevinarstvu ako se Ratko Mladić bude predao".

Predsednik granskog sindikata "Nezavisnost" Bratislav Cenić okarakterisao je takvu izjavu kao nalaženje izgovora za sve teškoće sa kojima se građevinarstvo suočava, isto "kao što poslodavci viču da nemaju novca da radnicima kupe zaštitnu opremu i da, ako nabave šlemove i odgovarajuće skele, neće biti para za plate".

- Uslov za ulazak u Evropsku uniju jeste da se poboljša zaštita na radu i da se sklope kolektivni ugovori kojima bi se precizirale dužnosti poslodavaca u tom pogledu. Vlasnici malih i srednjih preduzeća izbegavaju da obezbede opremu, jer misle da to nije u njihovom interesu - objašnjava Cenić, dodajući da je Zakon o zaštiti na radu, koji je posle meseci provedenih u skupštinskim fiokama napokon stupio na snagu novembra prošle godine, ipak doprineo poboljšanju uslova rada.

Naime, novim propisima poslodavcima je zaprećeno kaznama od 5.000 do milion dinara ako ne poštuju zaštitne mere. Koliko su pređašnje kazne bile neefikasne dovoljno govori podatak da je prošle godine inspekcija registrovala 78 povreda, od čega je čak 13 bilo sa smrtnim ishodom, što je skoro trećina od ukupnog broja pogibija na radu u Srbiji u svim privrednim granama.

Osim visokog bezbednosnog rizika, veliki problem građevinaca jeste i rad na crno, ali Cenić smatra da bi zaposleni u ovoj grani teško preživljavali ako bi bili prijavljivani. Ipak, kako naglašava, sindikat se trudi da poslodavce primora da sa radnicima potpišu ugovore kojima bi im makar garantovali osnovna prava. Samo prošle godine inspektori su prilikom rutinskih provera zatekli čak 1.553 neprijavljena radnika, od kojih su 1.002 zaposlena posle prijave.

Tanja Vukmirović, načelnik Republičke inspekcije rada, slaže se da postoji dosta smrtnih povreda, ali ističe da smo u evropskim okvirima. Međutim, dok se u EU godišnje da 600 miliona evra u mere zaštite na radu, odnosno 10 odsto od ukupnih troškova ove industrije, u Srbiji preciznih podataka nema, a sve zavisi od samih poslodavaca. Tako su strane kompanije donele i standarde koji važe u njihovim matičnim zemljama, dok manje domaće firme radnike adekvatno štite samo u slučaju da su već imali neku nesreću u kojoj je ozbiljno povređen neko od njihovih zaposlenih.

Vukmirovićeva kaže da, zbog nedostataka podzakonskih akata, ne postoje tačni podaci o efektima novog zakona, te da će se rezultati znati tek krajem godine.

Izvor


Vezani članci

Radnik pao sa četvrtog sprata (30. 4. 2006)

Poginuo radnik na građevini (16. 4. 2006)

Bezbednost i zaštita na radu na niskom nivou (12. 4. 2006)

Palicama na radnike (18. 1. 2006)

2005.

Poginuo građevinski radnik (13. 11. 2005)

Radnik pao sa skele (23. 8. 2005)

Radnika ubila šipka (20. 7. 2005)

Svakog drugog dana gine po jedan radnik (30. 6. 2005)