Bor - U toku je zaustavljanje rada topionice zbog visoke koncentracije štetnih i opasnih gasova koji se emituju iz RTB Bora.

Uprava za zaštitu životne sredine podnela je i krivičnu prijavu okružnom javnom tužilaštvu protiv Dragiše Jovanovića, VD direktora RTB Bor, jer nije postupio prema rešenju od 18 aprila ove godine kojim je naloženo da se odmah preduzmu hitne mere kako bi se smanjila koncentracija štetnih i opasnih materija u Boru i svela na dozvoljene granice.

Naloženo je da se odmah smanji proizvodnja, što Jovanović nije učinio i time je izvršio krivično delo. RTB Bor nastaviće da radi kada budu pružili dokaze da su sveli štetne gasove na dozvoljenu meru.

Koncentracija sumpor-dioksida u Boru juče bila i 22 puta veća od stepena koji se smatra niskim zagađenjem.Koncentracija sumpor-dioksida iz pogona Topionice bakra u Boru poslednja 24 sata bila je i 22 puta veća od vrednosti koja se smatra niskim stepenom zagađenja, saopštio je Institut za bakar u Boru. U borskom vazduhu je poslednjih nekoliko dana skoro neprekidno prisutan sumpor-dioksid i mnogi Borani žale se na glavobolju, mučninu i vrtoglavicu.

Najugroženiji deo grada je centar, u kom su škola, fakultet, zelena pijaca i većina institucija. Kako za B92 javlja Dejan Radulović, tim za praćenje aerozagađenja zabeležio je proteklih dana povećanje koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, i to povećanje veće od 20 puta. U pojedinim intervalima, koncentracija je bila blizu 6.000 mikrograma po kubnom metru, što spada u kategoriju veoma visokog zagađenja.

Potpredsednik Eko-agende Dragan Jankocić kaže da je dim opustošio imanja na više od 10 kilometara od grada. "Zagađenje je ovih dana bilo enormno visoko, dim je išao na sve strane. Prvi put je stigao do Džanovog polja, koje je udaljeno desetak kilometara od Bora", kaže on. Ekološki pokret, Eko-agenda i Timočka stranka zelenih tražile su od republičkog inspektora za ekologiju da podnese krivičnu prijavu protiv zagađivača.

Izvor


Vezani članci

Bor pred narodnom bunom (13. 4. 2006)

U Boru 18 prijavljenih milionera (27. 3. 2006)

Drakulić želi Majdanpek i Bor (15. 3. 2006)

Borski vazduh "obogaćen" i niklom (28. 1. 2006)

2005

"Skok cena u globalu" kao izgovor (26. 9. 2005)

Bor se guši (26. 8. 2005)

Sindikat RTB Bor: Vlada nije ispunila obećanja (23. 7. 2005)

Katastrofalan incident u Boru (6. 7. 2005)